Makaleler Microsoft Word programında, tüm makale 1,5 satır aralığında, tek sütun olarak, örnek makale şablonuna uygun olarak, A4 (210X297) formunda, Century yazı karakterinde, 12 punto düz metin olarak hazırlanmalıdır. Eser kapak sayfası hariç 20 sayfayı geçmemelidir. Her sayfada sayfa ve satır numaraları verilmelidir.
Dergiye gönderilecek eser; kapak sayfası Türkçe Başlık; Özet; Anahtar Kelimeler; İngilizce Başlık; Abstract; Key Words; Giriş; Materyal ve Metot; Bulgular ve Tartışma; Sonuç (veya Bulgular; Tartışma ve Sonuç); Araştırmacıların Katkı Oranı Beyan Özeti, Çıkar Çatışması Beyanı, Teşekkür; Kaynaklar şeklinde düzenlenmelidir.
Kapak Sayfası: Eserin dergiye sunulduğuna, eserin kısmen-tamamen daha önce hiçbir yerde yayınlanmadığına dair beyan ile Başlık, Yazar ad-soyad(lar)ı, adres(ler)i, e-posta, ORCID no’ları, telefon ve faks bilgilerinden oluşur. Yazışmalarda sorumlu yazarın kim olduğu belirtilmelidir.
Başlık: İlk harfleri büyük olacak şekilde ortalanarak yazılmalıdır.
• Özet ve Anahtar Kelimeler: Türkçe ve İngilizce özetlerin her biri 350 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe ve İngilizce özetlerde “Özet” ve Abstract” kelimeleri kullanılmalıdır. Özet ve abstract’ın altına küçük harflerle, mümkünse başlıkta kullanılmayan, çalışmayı en iyi şekilde tanımlayacak en fazla 5 anahtar sözcük yazılmalıdır.
Bütün ana bölüm başlıkları tüm harfler büyük olacak şekilde koyu olarak yazılmalıdır. Alt bölüm başlıkları her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde, ikincil alt bölüm başlıkları ise sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde koyu olarak yazılmalıdır.
Eserde başlıkların yazımında, önceki bölümün bitiminden sonra bir boşluk verilmesine; ancak başlıktan sonra gelen bölümle arasında boşluk bulundurulmamasına dikkat edilmelidir. Başlıklar ve metinde paragraf başı bulunmamalıdır.
Eserde yer alacak her türlü grafik, resim, harita, fotoğraflar “Şekil” diye adlandırılmalı; bilgisayarda hazırlanmalı; metinle aynı hizada ve resim formatında (resim olarak kopyalanmalı) yer almalıdır. Sayısal değerler “Çizelge” diye adlandırılmalıdır. Şekil yazıları alta, çizelge yazıları üste; paragraf başından başlayacak ve sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük diğerleri küçük olacak şekilde; üstteki bölüm ile arasında bir boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Çizelgelerde dikey çizgi kullanılmamalı ve Makale Hazırlama Şablonunda belirtildiği gibi hazırlanmalıdır. Her çizelge ve şekle metin içerisinde atıf yapılmalı ve metin içinde atıf yapıldıktan sonra verilmelidir. Tüm çizelge ve şekiller makale boyunca sırayla numaralandırılmalıdır (Çizelge 1. ve Şekil 1.). Çizelge ve şekil başlıkları ve açıklamaları kısa ve öz olmalıdır. Şekil ve çizelgelerde kullanılan yazı karakteri Century olmalı ve 8 den küçük 10 puntodan büyük olmamalıdır. Çizelge ve şekillerde kısaltmalar kullanılmış ise hemen altına bu kısaltmalar açıklanmalıdır. Şekil ve Çizelge başlıklarının İngilizceleri, Türkçe başlığın hemen altında italik olarak yazılmalıdır. Çizelge ile şekillerin içerisinde bulunan parametrelerin İngilizce karşılıkları bu parametrelerin hemen altına italik olarak yazılmalıdır.
Tüm makalelerde SI (International Systeme of Units) ölçü birimleri ve ondalık kesir olarak nokta kullanılmalıdır ( 1,25 yerine 1.25 gibi). Birimlerde “ / ” kullanılmamalı ve birimler arasında bir boşluk verilmelidir (4 m/s yerine 4 m s-1 , 5 kg N ha-1 gibi).
Formüller numaralandırılmalı ve formül numarası formülün yanına sağa dayalı olarak parantez içinde gösterilmelidir. Formüller 10 punto olacak şekilde ana karakterler ve değişkenler italik, rakamlar ve matematiksel ifadeler düz olarak verilmelidir. Metin içerisinde atıf yapılacaksa “Eşitlik 1.” şeklinde verilmelidir (ilişkin model, Eşitlik 1. de verilmiştir).
Metin içerisinde kaynak gösterimi (Yazar, yıl) esasına göre yapılmalıdır.
a) Metin içerisinde tek yazarlı bir kaynağın gösterimi, “(Çimrin, 2018)” şeklinde olmalıdır.
b) Metin içerisinde iki yazarlı bir kaynağın gösteriminde, metin Türkçe ise (İlk yazar ve ikinci yazar, yıl) kuralı uygulanmalıdır. Makale İngilizce gönderilecekse (İlk yazar and ikinci yazar, yıl) kuralı uygulanmalıdır. Örnek; (Ulaş ve Yaşar, 2019), (Falcmix and Falcox, 1996)
c) Metin içerisinde 2’den fazla yazarın bulunduğu kaynakların gösteriminde (İlk yazarın soyadı ve ark., yıl) kuralı uygulanmalıdır. Makale İngilizce olarak gönderilecekse (İlk yazarın soyadı et al., yıl) kuralı uygulanmalıdır. Örnek; (Takım ve ark., 2018), (Erdogan et al., 2010).
d) Metin içerisinde aynı parantez içerisinde birden çok kaynak yayınlandıkları yıl dikkate alınarak sıralanmalıdır. Örnek; (Aslan, 2013; Kaygısız ve Kargın, 2014; Necip ve ark., 2015; kartal, 2016) Örnek; (Cansin and Bolotelli, 2011; Vatairis et al., 2015; Taves, 2016).
Kaynak listesinin yazımında her kelimenin ilk harfi büyük (Bağlaçlar Hariç) diğerleri küçük olmalıdır. Kaynaklar listesi ilk yazarın soyadına göre alfabetik düzenlenmeli, numaralama yapılmamalıdır. Buna göre alttaki örneklere göre hareket edilmelidir.
Dergiden alınmış ise:
Çaylı A, Akyüz A 2019. The Experimental Determination of The Impact of Overall Heat Consumption Coefficient and Thermal Screens on Heat Saving in Plastic Greenhouses. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 22(2): 270-280.
Kitaptan alınmış ise:
Akyüz A, Çaylı A, Yürürdurmaz C, Doğuç MF 2007. Temel Bilgisayar Kullanımı. Yılmaz Ofset Matbaacılık, Kahramanmaraş, 346 sy.
Copyright © 2025 Tüm Hakları Saklıdır. Feza Yazılım